Noutăți

Avantajele de necombatut ale cutitului Cyber

12/07/2017

La Anadolu Medical Center, in radioterapia oncologica se foloseste tehnica de iradiere a formatiunilor tumorale cu ajutorul Cyber knife. Denumit pe scurt Cutitul Cyber, metoda de radioterapie are o precizie exacta, se realizeaza robotizat, cu scopul de a protejeaza tesuturile din jurul tumorii si de a le distruge numai pe cele tumorale. Cutitul Cyber este recomandat pacientilor care nu pot apela la interventia chirurgicala clasica.

Pentru a intelege mai bine ce presupune aceasta tehnica inovativa si a afla cat este de precisa am stat de vorba cu Prof. dr Engin Kayahan, specialist in radio – oncologie la Anadolu Medical Center.

Cyber knife (Cutitul Cyber) este cea mai revolutionara tehnologie folosita in terapia cu radiatii pentru orice tip de cancer. Se foloseste la nivelul creierului, trunchiului cerebral, maduvei spinarii, sanului, plamanului, ficatului, pancreasului, glandei suprarenale, prostatei si altor organe. Este o alternativa buna pentru pacientii la care nu se poate aplica tratamentul prin chururgie sau atunci cand este omisa sansa de indepartare chirurgicala a tumorii.

Aceasta metoda de radioterapie combina localizarea tridimensionala si iradierea efectiva a tumorii prin intermediul unei surse de radiatii de inalta energie si numeroase raze sub forma unui foc incrucisat. Scopul este ca zona marcata sa preia doza maxima agresiva si sa se distruga, fara sa fie afectate tesuturile inconjuratoare.

Tehnologia precisa si munca in echipa sunt esentiale pentru tratarea cu succes a oricarui cancer. La Anadolu Medical Center Cutitul tehnica Cyber knife este utilizata deja de mai mult de 10 ani. Gratie profesionistilor nostri cu experienta, pacientilor diagnosticati cu cancer li se ofera un tratament activ intr-un timp mai scurt.

Tinta precisa

Spre deosebire de radioterapia conventionala, in care doza de radiatii este furnizata de un singur punct, Cutitul cyber introduce raze din mai multe directii. Robotul permite la fiecare zona de tratament sa fie trimise raze din 1200 de puncte virtuale selectate in mod aleatoriu dintre care se utilizeaza numai intrarile cele mai potrivite intr-un numar total de 200-300. Astfel, tumora este iradiata optim si se previne formarea de puncte reci sau calde, si aceasta optimizeaza planul de tratament.

Probabilitate minima de eroare

Razele de radiatii directionate sunt trimise la tumora, folosind un brat robotizat care se poate deplasa in orice unghi si se poate opri in orice pozitie. In timpul tratamentului cu Cutitul cyber este facuta si o imagine si conform rezultatelor se introduce radiatia necesara. Astfel, posibilitatea de a admite o eroare este minimizata.

Monitorizarea in timp real

Controlul miscarilor si functiilor respiratorii ale pacientului in timp real este un avantaj care face tehnica Cyber knife neobisnuită. Una dintre cele mai importante caracteristici ale Cyber knife-ului este capacitatea sa de a urmari micsorarea tumorii in timp real. In functie de pozitia tumorii, dispozitivul redistribuie razele.

Nu exista efecte secundare

Cyber knife este o tehnologie ce apartine radio – oncologiei, in care este minimizata iradierea tesuturilor normale din jurul tumorii. Tumorile sau zonele cu boli endemice sunt definite ca tinta si numai in cazul acestora se introduc doze mari de radiatii. Toate aceste caracteristici ale tehnicii Cyber knife ofera precizia miscarilor, cu o abatere mai mica de 1 milimetru.

Planificarea dozei toleranta de radiatii 

Sistemul de planificare a dozei tolerante de radiatii se bazeaza pe mai multi ani de experienta in aplicarea tratamentului cu radiatii. Acest sistem permite atat determinarea dozei care ajunge la tumora, cat si doza de radiatii care ajunge la organele si tesuturile inconjuratoare. Sistemul accepta datele setate si ca raspuns detecteaza punctele cele mai potrivite pentru radiatie care sa asigure punerea in aplicare a planului si modul in care va fi fezabil oferind punctele in care sa se efectueze radiatia.

Fara durere si fara interventie chirurgicala

Nesangeros, fara cutit, fara anestezie si fara durere, tehnica robotica Cyber knife nu are nici un efect secundar si nu ascunde nici un risc. Tratamentul cu Cyber knife nu poate fi definit ca o operatie deoarece acesta nu necesita anestezie, interventie chirurgicala si o perioada de vindecare a inciziilor. Radiatia introdusa cu precizie la nivelul tumorei o distruge, iar pentru pacient nu exista nici o perioada de recuperare.

Durata tratamentului este redusa cu o treimePrin tehnica Cyber knife durata tratamentului este scurtata cu aproximativ o treime. Dispozitivul include un brat de robot care se poate roti in orice unghi, se poate opri in orice pozitie si poate sa directioneze radiatiile cu precizie spre punctul marcat. Datorita acestui fapt, Cyber knife este o tehnologie foarte utila pentru tratamentul pacientilor la care celelalte metode de tratament a cancerului intalnesc dificultati.

Revenirea la ritmul de zi cu zi a accelerat

Tehnica Cyber knife protejeaza tesuturile din jurul tumorii si distruge numai celulele tumorale. Dupa sesiunea care dureaza aproximativ o ora, pacientul se poate intoarce la locul de munca si la o viata normala.

Cyber knife si-a dovedit avantajele in tratarea tumorilor inaccesibile si are o utilizare pe scara larga in tratamentul unui numar de manifestari primare sau recurente ale tumorii (recidive). Utilizarea tehnicii Cyber knife ca metoda de tratament radio-oncologic a permis miilor de pacienti ai Centrului Medical Anadolu sa-si continue viata de zi cu zi. In spatele acestui succes se afla echipa medicilor calificati din cadrul Departamentului de Radio – Oncologie.

V-ar putea plăcea și