Noutăți

Cauzele și primele semne ale diabetului

14/06/2017

Cauzele și primele semne ale diabetului. Ce declanșează apariția diabetului zaharat:

Cauzele si primele semne ale diabetului – Obezitatea, supraponderalitatea și țesutul adipos în exces duc la creșterea rezistenței la insulină. Grăsimea viscerală îngreunează funcția organelor interne. Toate acestea duc la epuizarea mecanismelor compensatorii menite să mențină o concentrație optimă a glucozei în sânge și la apariția diabetului. La rândul sau, diabetul vine cu o serie de dereglări care susțin și favorizeaza creșterea IMC-ului. Cele mai importante semnale sunt: dereglarea comportamentului alimentar la nivel hipotalamic, confundarea senzației de sete cu cea de foame și ingerarea alimentelor în exces.

Cauzele si primele semne ale diabetului – Sedentarismul lipsa de mișcare. Aici nu este vorba despre acele 30 minute sau o oră petrecute la sală, timp în care încercăm să compensăm o zi întreagă de stat pe scaun în fața calculatorului.
Vestea tristă este că acea oră la sală, chiar și zilnic, nu salvează situația pentru că noi tot sedentari rămânem. Fiziologia musculară presupune ca efortul să fie ușor sau cel puțin de intensitate medie, în aer liber și continuu! Asta nu înseamnă că din acest moment anulați abonamentele la sală. Efortul fizic pe care îl faceți acolo este benefic organismului decât dacă acest efort nu ar fi prezent deloc!

Cauzele și primele semne ale diabetului – Stresul– acesta este de două tipuri: acut și cronic. Din punct de vedere fiziologic, ambele tipuri au impact diferit asupra corpului.
Stresul acut este însoțit de eliberarea de cantități mari de catecolamine (adrenalină și noradrenalină).
Stresul cronic este o modificare a mecanismului stresului acut, catecolaminele metabolizându-se foarte repede.

Starea de alertă rămâne și atunci organismul se vede nevoit să secrete cantități mari de alt hormon numit cortizol. Acesta mobilizează cantități mari de glucoză în sânge – combustibil necesar organismului pentru a funcționa optim în starea de alertă permanentă, adică stres cronic. În timp, mecanismul de secreție a insulinei, menită să ajute la metabolizarea acestei glucoze se epuizează și duce la insulinorezistență.

Cauzele și primele semne ale diabetului – Medicamente Administrarea îndelungată și necontrolată de anumite medicamente, în special corticosteroizi. Acestea sunt prescrise în toate tipurile de inflamații aseptice, reacții alergice și autoimune. Mecanismul apariției insulinorezistenței este identic cu cel descris în cazul stresului.
Acest proces este determinat de substanțe care pătrund în organism din exterior, iar tipul de diabet se numește Diabet Zaharat Iatrogen, respectiv provocat de manevre medicale sau medicamente!

Cauzele și primele semne ale diabetului – Boli endocrine– în cazul îmbolnăvirii altor glande față de partea endocrina a pancreasului, se poate ajunge la diabet. Patologia glandei tiroide, atunci un tratament necontrolat și o dozare greșită a medicamentelor poate aduce în scurt timp la apariția diabetului.
Afecțiunile glandelor suprarenale pot duce la apariția diabetului. Acestea sunt responsabile de secreția catecolaminelor și a cortizolului și a altor hormoni, care mențin concentrației optimă de electroliți și glucoză în sânge.

Cauzele și primele semne ale diabetului – Predispoziția genetică– Am pus această cauză la urmă, pentru a sublinia faptul că predispoziția nu se echivalează cu prezența și manifestarea bolii pe parcursul vieții. Factorul genetic se manifestă doar dacă este stimulat de alte cauze, dobândite pe parcursul vieții. Iar, mai nou, a devenit o scuză foarte bună, ba chiar argumentată știintific.
Predispoziția genetică poate fi ușor pusă pe seama altor cauze generale, precum fumatul, consumul de alcool, poluarea mediului etc.

Cauzele și primele semne ale diabetului – Organismul uman are mecanisme de semnalizare atunci când te îndrepți spre diabet. Aceste sunt:

– Întârzierea vindecării rănilor sau chiar și a zgârieturilor superficiale arată că nivelul de glucoză în sânge este ridicat. Acest fapt împiedică celulele responsabile de cicatrizare să își îndeplinească funcția.

– Senzația de sete/ foame accentuate și mai intense decât în mod obișnuit. Hipotalamusul, locul unde are loc reglarea senzațiilor de sete și foame este foarte sensibil la modificarea concentrației de glucoză în sânge. El reacționează prin amplificarea ambelor senzații.

– Senzația de uscăciune în gură este mecanismul prin care organismul ne atenționeaza că are nevoie de o cantitate mai mare de apă decât de obicei pentru a dizolva cantitatea mare de glucoză din sânge.

– Întepături sau furnicături la nivelul membrelor. Cel mai frecvent acestea apar în membrele inferioare și sunt efectul nivelului crescut de glucoză asupra terminațiunilor nervoase. Astfel, se pierde sensibilitatea și scade pragul de durere, cauza principală de a se ajunge la amputații de membre.

– Infecții frecvente- concentrația crescută de glucoză este un mediu nutritiv favorabil pentru creșterea și inmulțirea multor bacterii și fungi. De aceea, dacă te lupți de ceva timp cu o candidoză sau o altă infecție, este cazul să verifici care este nivelul glicemiei tale.

– Tulburări de vedere. Glucoza crescută în sânge afectează peretele vascular, iar vasele retinei sunt dintre cele mai mici. Ele sunt primele care suferă în această situație și duc la scăderea graduală a vederii.

Dacă prezinți măcar unul dintre aceste semene, nu ezita să ceri ajutor și soluții de a opri evoluția diabetului! Din fericire, Diabetul de TIP 2 se tratează chirurgical definitiv!

E.D. Wellness & Health te ajută să ajungi la cele mai bune clinici din Turcia, la specialiști de renume mondial în acest domeniu și să scapi de această boală care provoacă ravagii în organism!
Contactează-ne la 0740151515 sau scrie pe office@ensarduman.ro, iar noi îți vom indica pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să îți recapeți sănătatea! Dacă te informezi despre cauzele și primele semne ale diabetului poți depista diabetul în fază incipientă.

V-ar putea plăcea și

 

Buna ziua
Pentru chirurgie plastica si implant de par, contactati-ne la numarul de telefon 0725 25 25 25
Pentru medicina generalista, oftalmologie si chirurgie metabolica, contactati-ne la numarul de telefon 0722 35 88 55

Vă mulțumim!