Cauzele și semnele cancerului de sân

Cauzele și semnele cancerului de sân. Apariția cancerului mamar este influențată de o serie de factori de risc:

 • Factorii genetici/ereditari. Studiile genetice au relevat existența unor gene care predispun femeia la cancer mamar. Incidența cancerului de sân este mai mare în rândul femeilor care au avut în familie, la rude de grad apropiat mama, bunică, un caz de cancer mamar.
 • Tulburările hormonale. În special ale hormonilor sexuali, atât cele primare cât și secundare, apărute în urma tratamentului hormonal a altor glande, duc la declanșarea cancerului de sân.
 • Traumatisme ale sânilor.
 • Biopsiile repetate. Există situații când formațiunile noi apărute la nivelul sănului sunt inițial beningne însă, în timp și fiind supuse unor biopsii multiple și agresive, acestea capată caracter malign.
 • Radioterapia – în cadrul altor patologii oncologice este însoțită inevitabil și de iradierea gandei mamare.
 • Vârsta înaintată de naștere a primului copil– situație pe care organismul o percepe ca o tulburare hormonală.
 • Dieta bogată în alimente procesate, care conțin coloranți și potențiatori de gust, sunt factori declanșatori în apariția mai multor tipuri de cancer, nu doar cel mamar.

Astăzi, vă prezentăm cele mai întâlnite semne care apar la nivelul sânilor când ceva este în neregulă în această zona a corpului.

Semnele cancerului de sân

Primul simptom al cancerului mamar este apariția unui nodul sau a unei zone de țesut îngroșat pe suprafața sânului. Cei mai mulţi noduli apăruți la nivelul sânului nu sunt canceroși, însă o monitorizare constantă a acestora este esențiala pentru a vă asigura că nu există niciun pericol de malignizare la nivelul sânilor.

Totodată, dacă observați următoarele semne, adresați-vă de urgent medicului și solicitați un consult de specialitate:

 • O modificare în dimensiuni sau forma a unuia sau ambilor sâni. Foarte des femeile observă că sânii lor au devenit asimetrici comparativ cu felul în care arătau anterior.
 • Un nodul sau o zona de țesut îngroșat la oricare dintre sâni. Această anomalie se depistează la palparea sânilor. Este foarte important să vă adresați medicului dumneavoastră de familie și să îi solicitați să vă învețe cum se realizează palparea sânilor, o procedura pe care ulterior o veți realiza singură, în fiecare lună.
 • Secreție la nivelul oricăruia dintre mameloane, inclusiv sangvinolente. Secrețiile mamelonare sunt normale doar dacă sunteți în perioada de sarcina sau alaptare, însă, aceasta nu trebuie să contină urme de puroi sau sânge.
 • Un nodul sau o umflatură la oricare dintre axile. Acestea se depistează în cadrul palpării lunare a sânilor.
 • Neregularități ale pielii apărute la nivelul sânilor sau orice modificare a structurii, culorii și temperaturii pielii la nivelul sânilor trebuie să constituie un semn de alarmă.
 • O iritație pe sau în jurul mamelonului. Atenție, acest semn nu constituie o normalitate nici atunci când alăptați!
 • O schimbare a aspectului mamelonului, ca și cum s-ar scufunda în interiorul sânului.
 • Durere la oricare dintre sâni sau la oricare dintre axile, fără a fi legate de menstruație.

Depistat timpuriu, cancerul mamar asigură o rată de vindecare de 90%. Dacă ai unul dintre semnele enumerate mai sus și vrei să fii consultată de cei mai buni medici, nu ezita să ne contactezi la 0740151515, 0722358855 sau să ne scrii la office@ensarduman.ro. Te vom ajutam să îți recapeți sănătatea! Fii atentă la cauzele și semnele cancerului de sân.

x
Buna ziua
Pentru chirurgie plastica si implant de par, contactati-ne la numarul de telefon 0725 25 25 25
Pentru medicina generalista, oftalmologie si chirurgie metabolica, contactati-ne la numarul de telefon 0722 35 88 55

Vă mulțumim!