Ensar Duman, consilier medical

Cum să menții sănătatea creierului în cinci pași, într-o lume agitată și aflată în mișcare? Foarte simplu! Există câteva reguli pentru ca mintea ta să meargă ceas!

Deseori, mă gândesc că cea mai mare valoare pe care o am este capacitatea de a mă bucura și a fi mulțumit de toate momentele vieții. Acesta este lucrul pe care aș vrea să-l păstrez pentru tot restul vieții și, dacă s-ar putea, să-l pot transmite și celor din jur.

Cu ceva timp în urmă, am citit mai multe cărți despre cum trebuie să-ți menții creierul într-o stare bună și să-l faci să funcționeze în favoarea ta. Vreau să vă împărtașesc câteva reguli, pe care am început să le respect și eu. Trebuie să recunosc că le-am ales pe cele mai ușoare.

Acestea m-au ajutat însă să fiu mult mai energic, eficient, clar și hotărât în deciziile pe care trebuie să le iau zi de zi, să fiu organizat și să pot face mai mult decât mi-am planificat pe parcursul unei zilei. Dar, cel mai important, să fiu și chiar să arăt relaxat și odihnit la sfârșitul unei zile pline de muncă.

Cum să menții sănătatea creierului în cinci pași! Regula 1

Oferă-i creierului tău un somn sănătos de cel puțin 7-8 ore pe noapte. Eu am reușit să aplic această regulă doar în timpul săptămânii, deoarece, în weekend, știți și voi cât de greu este să stai în casă când toți prietenii tăi se distrează.

Un detaliu foarte important este ora la care te bagi în pat. Chiar dacă dormi 8 ore, trebuie să adormi nu mai târziu de ora 22,00, deoarece hormonul melatonină, cel responsabil de odihnă și restabilirea funcțiilor creierului, începe a fi secretat de epifiza la această oră.

Cum să menții sănătatea creierului. Regula 2

Dormi în întuneric pentru că așa o să menții sănătatea creierului. Zicând întuneric am în vedere ca în dormitor nu trebuie să patrundă lumina de afară. Așa că trage draperiile! Hormonul melatonină, cel care este produs de glanda pineală și este denumit hormonul tinereții este stimulată de întuneric.

Alt detaliu important legat de somn este că dacă adormiți dupa ora 01:00, somnul nu este le fel de eficient. Și acest lucru este legat tot de melatonină, cea care la această oră încetează a mai fi secretată și nu permite creierului să intre în faza adâncă a somnului. Iată de ce mulți din noi se trezesc mai obosiți decât s-au culcat.

Cum să menții sănătatea creierului. Regula 3

Evită substanțele care îți omoară creierul! Toți cunoaștem și folosim zilnic produse care, încet dar sigur, ne distrug neuronii. Menționez aici cafeaua, tutunul, dulciurile rafinate, conservanții și coloranții din alimentele și băuturile pentru care, să fim sinceri, mulți dintr noi deja au dezvoltat o dependență. Și toate acestea ne fac rău.

Eu am renunțat la dulciuri, fără ca să renunț la dulce. Mai exact, consum fructe proaspete și fructe uscate. Să știți că mi-a fost greu doar în primele două zile. Apoi, am început să mă simt mult mai energic decât atunci când consumam zahăr.

Am redus consumul de cafea la o ceașcă pe zi și deja a devenit un ritual ceașca de cafea turceasca pe care o savurez zilnic. Pentru că e una singură, e foarte prețioasă și așteptată.

Nu am fost niciodată pasionat de alimente procesate, mai degrabă sunt un gurmand care iubește mâncarea proaspăt gătită. Dar acum, la ea s-au adăugat legumele proaspete, iar băuturile carbogazoase le-am schimbat pe apa plată și din acel moment mâncarea a devenit și mai gustoasă!

Cum să menții sănătatea creierului. Regula 4

Beți multă apă. Cu cât mai mult cu atât mai bine! Apa te ajută la circulația sângelui și să îți menții sănătatea creierului. Dealtfel, creierul nostru este format 70% din apă. De aceea, regula este evidentă, nu trebuie să vă conving de asta!

Puteți să rugați pe cineva dintre apropiati să vă amintească mereu să beți apă. E metoda pe care am folosit-o eu. Credeți-mă, funcționează! Vestea bună pentru iubitorii de ceai. Dacă acesta este consumat fără zahar și în concentrația potrivită, ceaiul ajută la hidratarea organismului.

Cum să menții sănătatea creierului. Regula 5

Aveți grijă de partea spirituală a vieții voastre!

Nu sunt un exemplu al spiritualității, dar m-am regăsit în câteva lucruri, care pe mine m-au schimbat și m-au făcut să mă simt împăcat sufletește:

  • Postul de Ramazan mă face să mă simt mai aproape de Dumnezeu și să-I simt ajutorul și protecția,
  • Să ajut oamenii atunci când au nevoie. Acest lucru m-a convins că Dumnezeu lucrează prin oameni,
  • Respectul, grija și dorința de protecție față de femei și dragostea pentru copii, sunt alte aspecte care mă împlinesc și mă ajută să-mi îndeplinesc misiunea de bărbat pe acest pământ.
  • Iubirea pentru animale. Iar aceasta nu se limitează doar la pisicile mele din birou,
  • Dorința de a aduce ceva bun în viața fiecarui om pe care îl întâlnesc, fie că este vorba despre un zâmbet, o încurajare, un sfat sau o vorbă bună!
  • Nu în ultimul rând, trebuie să amintesc de sport și mișcare și practicarea lor cu regularitate și… perseverență. Aceasta este un punct la care, sincer, încă lucrez, sperând la o viață lungă și mai bună!

Sper că v-am inspirat ca să începeți și voi să aveți grijă de sănătatea creierului vostru, bineînțeles, nu neapărat făcând ceea ce fac eu. Fiecare poate să-și stabilească propriile sale reguli cu ajutorul cărora să ducă o viață sănătosă.

Vă doresc tuturor să fiți sănătoși și să aveți un creier relaxat și lucid! Dacă știi alte secrete despre cum să menții sănătatea creierului, te rog să îmi scrii.