Noutăți

Cum sa recunosti semnele cancerului de laringe si al celui de glota?

24/07/2017

Jumatate din bolile canceroase ale capului si gatului sunt reprezentate de cancerul laringelui si jumatate, de cancerul de glota. Inceputul cel mai caracteristic la cancerul de glota este vocea ragusita. In cazul in care vocea dumneavostra este ragusita mai mult de doua saptamani, iar tratamentul nu ajuta, va recomandam sa efectuati un examen endoscopic. In multe cazuri, raguseala este rezultatul unor tumori benigne.

Nodulii la nivelul gatului sunt manifestari frecvente de cancer. In cele mai multe cazuri este o masa nedureroasa in crestere lenta, cu o consistenta mai solida in comparatie cu tesuturile inconjuratoare. Inainte de a se raspandi intr-o alta zona a corpului, cancerul in zona capului si a gatului se extinde la ganglionii limfatici de la nivelul gatului si apare sub forma de nodul. Nodulii aflati in fata si in spatele urechii, sub mandibular sau sub limba, pot fi un semn de tumoare a glandelor salivare sau un semn de leucemie.

In cazul cancerului avansat al faringelui si laringelui se pot simti dificultati la inghitire. In cazul cancerului esofagian, senzatia de dificultate la inghitire are loc la consumul de alimente solide.

In prezenta cancerului nazofaringian, pacientul isi poate pierde auzul unilateral sau poate simti greutate in ureche.

In zona capului si a gatului poate aparea si cancerul de piele. Este necesar sa stim ca fruntea, obrajii si pielea nasului sunt expuse in mod constant la lumina soarelui si se afla sub risc continuu. In cazul ranilor nevindecabile pe piele este necesar sa cercetam prezenta cancerului de piele.

Cine este in pericol?

Este constatat ca 85-95% din cazurile de carcinom cu celule scuamoase ale capului si gatului se inregistreaza la persoanele care fumeaza si/sau consuma alcool. Consumul excesiv de alcool creste de 2,5 ori riscul de dezvoltare a cancerului de laringe. Riscul de a dezvolta cancer la persoanele care fumeaza, dar nu consuma alcool este de 9,4 ori mai mare. La ambele tipuri, riscul bolii creste odata cu cresterea dozelor.

Diagnosticarea precoce

Dupa depistarea precoce a cancerului la cap-gat, efectele secundare sunt mai mici, dar controlul tumorii si rata de supravietuire sunt ridicate. Cu toate acestea, pana in prezent, nu exista metode eficiente elaborate pentru screening-ul acestui tip de cancer. Acuzele pacientului pot da un indiciu important pentru diagnosticarea precoce a bolii. Este esential sa informati si sa consultati un medic in cazul in care aveti unele dintre aceste simptome:

  • daca prezentati raguseala pentru mai mult de 2-3 saptamani,
  • aveti o masa nedureroasa in crestere in cap si gat,
  • aveti rani nevindecabile, mai ales in locuri care sunt expuse la lumina soarelui,
  • atunci cand mancati alimente solide si simtiti dificultate la inghitire sau sufocare,
  • in cazul in care intr-o perioada de trei saptamani aveti dureri in gat sau urechi.

Tratament

Ca si in cazul multor tipuri de cancer si in cazurile de cancer la gat si cap se aplica un tratament cu chirurgie, radioterapie si chimioterapie. Avand in vedere faptul ca, in zona capului si a gatului sunt multe tesuturi, creste si predispozitia pentru producerea diverselor tipuri de cancer. Prin urmare, nu exista nici un tratament unic. In functie de tipul de cancer si zona de distribuire, din cele trei metode se aplica una sau mai multe metode de tratament.

Metodele de tratament combinat cresc sansele de ameliorare. Prin urmare, pacientii trebuie sa fie tratati de către o echipa multidisciplinara care lucrează cu o abordare unica. Este necesar ca aceasta echipa sa fie formată dintr-un specialist O.R.L (urechi-nas-gat), un medic radio-oncolog (specialist in tratamentul oncologic cu radiatii), un oncolog medical, un radiolog, un patolog, un psiholog, un expert in reabilitare vocala si un asistent social. Alegerea tratamentului este coordonata cu pacientul caruia ii sunt oferite posibilele terapii care ar putea conduce la rezultate functionale de succes. In plus, in timpul tratamentului sau dupa aceea, pacientului i se asigura un suport psihologic de catre un psiholog.

Masuri preventive:

  • renuntati la fumat! Riscul de a dezvolta cancer la persoanele care fumeaza, dar nu consuma alcool este de 9,4 ori mai mare.
  • renuntati la alcool. Consumul de alcool este o conditie esentiala pentru dezvoltarea cancerului, in special cancerul de gat. In neutilizarea alcoolului si tutunului, potentialul de aparitie a bolii scade cu mai mult de 90%.
  • dieta are un rol important in dezvoltarea cancerului la nivelul capului si gatului. Un factor de risc este carnea. Este necesar consumul de fructe, cereale si produse lactate, ulei de masline. Consumul de micronutrienti din alimente are un efect preventiv impotriva aparitiei cancerului de cap si gat.
  • In cazul in care capul si zonele gatului dumneavoastra au fost expuse la radiatii ionizante trebuie sa contactati specialistii care sa va prescrie examinari periodice.

Daca te confrunti cu aceasta problema sau prezinti anumite simptome care te duc cu gandul la cancerului de gat, contacteaza-ne de urgenta la 0740151515 sau 0722358855!

Cu un set de analize de specialitate iti vom spulbera temerile, iar daca rezultatul acestora iti confirma banuielile, vom fi alaturi de tine in aceasta batalie. Iti vom oferi tot suportul nostru si vom contacta specialisti renumiti, din Turcia, care vor gasi cele mai bune scheme de tratament pentru cazul tau.

V-ar putea plăcea și