Cyber Knife, cuțitul Cyber și avantajele sale în terapia cu radiații a cancerelor

Prof. dr Engin Kayahan, specialist în radio – oncologie răspunde la întrebările legate de Cyber Knife, cuțitul Cyber și avantajele sale în terapia cu radiații a cancerelor.
La Anadolu Medical Center, în radioterapia oncologică se folosește tehnica de iradiere a formațiunilor tumorale cu ajutorul Cyber Knife. Denumit pe scurt Cuțitul Cyber, metodă de radioterapie are o precizie exactă, se realizează robotizat, cu scopul de a proteja țesuturile din jurul tumorii și de a le distruge numai pe cele tumorale. Cuțitul Cyber este recomandat pacienților care nu pot apela la intervenția chirurgicală clasică.

Pentru a înțelege mai bine ce presupune această tehnică inovativă și a afla cât este de precisă am stat de vorba cu Prof. dr Engin Kayahan, specialist în radio – oncologie la Anadolu Medical Center.

Cyber knife (Cutitul Cyber) este cea mai revoluționara tehnologie folosită în terapia cu radiații pentru orice tip de cancer. Se folosește la nivelul creierului, trunchiului cerebral, măduvei spinării, sânului, plamânului, ficatului, pancreasului, glandei suprarenale, prostatei și altor organe. Este o alternativă bună pentru pacienții la care nu se poate aplica tratamentul prin chirurgie sau atunci când este omisă șansa de îndepărtare chirurgicală a tumorii.

Această metodă de radioterapie combină localizarea tridimensională și iradierea efectivă a tumorii prin intermediul unei surse de radiații de înaltă energie și numeroase raze sub forma unui foc incrucișat. Scopul este ca zona marcată să preia doza maximă agresivă și să se distrugă, fără să fie afectate țesuturile înconjurătoare.

Tehnologia precisa și munca în echipă sunt esențiale pentru tratarea cu succes a oricărui tip de cancer. La Anadolu Medical Center tehnica Cyber Knife este utilizată deja de mai mult de 10 ani. Grație profesioniștilor noștri cu experiență, pacienților diagnosticați cu cancer li se oferă un tratament activ într-un timp mai scurt.

Cyber Knife, cuțitul Cyber. Ținta precisă

Spre deosebire de radioterapia convențională, în care doza de radiații este furnizată de un singur punct, Cuțitul cyber introduce raze din mai multe direcții. Robotul permite la fiecare zona de tratament să fie trimise raze din 1200 de puncte virtuale selectate în mod aleatoriu. Dintre acestea se utilizează numai intrările cele mai potrivite într-un număr total de 200-300. Astfel, tumora este iradiată optim și se previne formarea de puncte reci sau calde, iar aceasta optimizează planul de tratament.

Cyber Knife, cuțitul Cyber. Probabilitate minimă de eroare

Razele de radiații direcționate sunt trimise la tumora, folosind un brat robotizat care se poate deplasa în orice unghi și se poate opri în orice poziție. În timpul tratamentului cu Cuțitul Cyber este realizată o imagine și, în funcție de rezultate, se introduce radiația necesară. Astfel, posibilitatea de a admite o eroare este minimizată.

Cyber Knife, cuțitul Cyber. Monitorizarea în timp real

Controlul mișcarilor și funcțiilor respiratorii ale pacientului în timp real este un avantaj care face tehnica Cyber Knife neobișnuită. Una dintre cele mai importante caracteristici ale Cyber Knife-ului este capacitatea sa de a urmări micșorarea tumorii în timp real. În funcție de poziția tumorii, dispozitivul redistribuie razele.

Cyber Knife, cuțitul Cyber. Nu există efecte secundare

Cyber knife este o tehnologie ce aparține radio – oncologiei, în care este minimizata iradierea țesuturilor normale din jurul tumorii. Tumorile sau zonele cu boli endemice sunt definite ca țintă și numai în cazul acestora se introduc doze mari de radiații. Toate aceste caracteristici ale tehnicii Cyber Knife oferă precizia mișcărilor, cu o abatere mai mică de 1 milimetru.

Cyber Knife, cuțitul Cyber. Planificarea dozei tolerantă de radiații 

Sistemul de planificare a dozei tolerante de radiații se bazeaza pe mai mulți ani de experiență în aplicarea tratamentului cu radiații. Acest sistem permite atât determinarea dozei care ajunge la tumoră, cât și doza de radiații care ajunge la organele și țesuturile înconjuratoare. Sistemul acceptă datele setate și detectează punctele potrivite pentru radiație, care să permită efectuarea radierii.

Cyber Knife, cuțitul Cyber. Fără durere și fără intervenție chirurgicală

Nesangeros, fără cuțit, fără anestezie și durere, tehnica robotica Cyber Knife nu are nici un efect secundar și nniciun risc. Tratamentul cu Cyber Knife nu poate fi definit ca o operație deoarece acesta nu necesită anestezie sau realizarea de incizii. Radiația introdusă cu precizie la nivelul tumorei o distruge, iar pentru pacient nu există nici o perioadă de recuperare.

Cyber Knife, cuțitul Cyber. Tratament redus cu o treime.

Prin tehnica Cyber Knife durata tratamentului este scurtată cu aproximativ o treime. Dispozitivul include un braț de robot care se poate roti în orice unghi, se poate opri în orice pozitie și poate să direcționeze radiațiile cu precizie spre punctul marcat. Datorită acestui fapt, Cyber Knife este o tehnologie foarte utilă pacienților care au întâmpinat dificultați cu alte tratamente.

Cyber Knife, cuțitul Cyber. Revenirea la ritmul de zi cu zi

Tehnica Cyber Knife protejează țesuturile din jurul tumorii și distruge numai celulele tumorale. După sesiunea care durează aproximativ o oră, pacientul se poate întoarce la locul de munca și la o viață normală.

Cyber Knife și-a dovedit avantajele în tratarea tumorilor inaccesibile și are o utilizare pe scară largă în tratamentul unui număr de manifestari primare sau recurente ale tumorii (recidive). Utilizarea tehnicii Cyber Knife, Cuțitului Cyber ca metoda de tratament radio-oncologic le permite pacienților să-și respecte stilul de viață. În spatele acestui succes se află echipa medicală a Departamentului de Radio – Oncologie și tehnologia Cyber Knife, respectiv cuțitul Cyber.

x
Buna ziua
Pentru chirurgie plastica si implant de par, contactati-ne la numarul de telefon 0725 25 25 25
Pentru medicina generalista, oftalmologie si chirurgie metabolica, contactati-ne la numarul de telefon 0722 35 88 55

Vă mulțumim!