Transplant celule stem

Celulele stem sunt celule nediferențiate biologic, care se regăsesc în sânge și în măduva osoasă, responsabile pentru producerea de sânge în organismul uman. Acestea au capacitatea de a se multiplica în corp și de a lua forma celulelor, inclusiv de tip os, cartilagiu sau grăsime.

Tipuri de transplantul de celule stem
  • Transplantul celulelor care au funcții extrem de speciale poartă denumirea medicală de “Transplant de măduvă osoasă” sau “Transplant de celule stem”.
  • Când este realizat din propriile celule stem ale pacientului, transplantul de măduvă osoasă se numește “Transplant autolog”.
  • În cazul transplantului efectuat din celulele prelevate de la rude sau de la donatori cu țesut compatibil, acesta se numește “Transplant alogen”.
Cum se realizează colectarea și transferarea celulelor stem

Datorită evoluției tehnologiei, astăzi, celulele stem sunt transferate din măduva osoasă în sânge prin utilizarea unei medicaţii speciale. Ele sunt colectate printr-o metodă numită “afereză” care nu necesită nici un fel de intervenție chirurgicală.

La fel se întâmplă și în cazul transplantul de măduvă osoasă care de asemenea nu presupune o intervenţie chirurgicală. Astfel, măduva este transplantată pacientului prin intermediul accesului vascular. Datorită caracteristicelor lor biologice, celulele măduvei osoase găsesc singure măduva osoasă şi încep producția de sânge.

Riscuri Transplant de celule stem

Transplantul de măduvă presupune urmărirea atentă a pacientului în timp ce măduva se acomodează și îşi dobândeşte funcția în noua locație. Aceasta este considerată perioada critică a tratamentului. În acest punct, corpul nu produce celule roșii, celule albe și trombocitele care sunt responsabile de coagulare și nu are arme de apărare.

Prin urmare, din punct de vedere medical, în aceast interval pot apărea complicații și schimbări în starea pacientului. Acesta poate acuza anemie, infecție și hemoragie. Medicii urmăresc ca măduva osoasă să fie acceptată prevenind astfel situațiile nedorite și posibilele bolilor care ar putea să apară în cazul respingerii noii măduve osoase.

Procedurile și manevrele medicale se realizează în secții speciale, într-un mediu steril, pentru a se evita situațiile de risc, hemoragii și infecții.

Există numeroase afecțiuni care se tratează cu ajutorul celulelor stem, de la cele neurologice până la utilizarea lor pe piele sau în tratarea ulcerelor piciorului diabetic. În acest caz, celulele pot grăbi procesul de vindecare, preveni infectarea și reduce perioada spitalizării.

În mare, terapiile cu celule stem pot fi împărțite în injectări de celule și implantarea de structuri de țesut asemenătoare pielii.

Pacienții trebuie să știe că succesul transplantului de măduvă osoasă este influențat de următoarele criterii:

  • infrastructura tehnică din spital,
  • izolarea faţă de microbi,
  • colaborarea interdisciplinară dintre medici,
  • experienţa echipei,
  • buna gestionare a situațiilor în care pot să apară complicații.

În spitalele din Turcia, transplantul de celule stem se realizează cu succes de câteva decenii. În Turcia există centre speciale de celule stem, dar și clinici și mari spitale unde se efectuează tratamente de transplant de celule stem de la copii de vârste mici, până la persoane adulte.

PENTRU PROGRAMĂRI ȘI ALTE INFORMAȚII
despre procedura de Transplant celule stem, vă rugăm să ne contactați la
Ensar Duman 2019 © Toate drepturile rezervate
Website powered by Lucian & Partners
Clinica Ensar Duman
Ai nevoie de sfaturi de la un specialist?
Sună acum GRATUIT
0740 15 15 15