Noutăți

Tumorile hepatice pot fi distruse prin chemoembolizare

10/08/2017

Chemoembolizare este un tratament de ultima generatie a cancerului hepatic si al metastazelor hepatice.

Cu ajutorul acestei metode, executate cu ajutorul unor microsfere care contin medicamente de chimioterapie, se introduc medicamentele de chimioterapie direct in tesutul canceros. Prin urmare, celulele canceroase nu mai primesc energie si substante nutritive si sunt supuse unei doze inalte de chimioterapie pentru mai mult timp.

Chemoembolizarea este potrivita pentru cancerul hepatic, carcinom hepatocelular (CHC) si se utilizeaza din ce in ce mai des pentru metastazele hepatice (colon, san, melanom), care nu raspund la chimioterapia standard si/sau nu pot sa fie tratate chirurgical. Studiile stiintifice au dovedit ca acest tratament este eficient, prelungeste durata si calitatea vietii pacientului.

Cum se executa chemoembolizarea?

Chemoembolizarea se executa dupa punctia vasului inghinal. In timpul procedurii se utilizeaza tuburi lungi si subtiri din plastic, denumite catetere, pentru a naviga de-a lungul vaselor cu ajutorul imagisticii printr-un dispozitiv cu raze X special (angiografie). Printr-o tehnica angiografica, cateterele avanseaza pana la vasele sanguine hepatice care hranesc tumorile hepatice. Ulterior, medicul va injecta prin cateter microsfere mai mici de un milimetru, care contin medicamentele de chimioterapie. Astfel, cu ajutorul lor se poate depune in tumoare o concentratie a dozei de pana la 10-100 de ori mai mare in comparatie cu chimioterapia sistemica conventionala. In plus, microsferele blocheaza vasele canceroase si impiedica hranirea cancerului.

Ce tipuri de cancer sunt tratate prin chemoembolizare?

Chemoembolizarea este utilizata pentru tratarea cancerului hepatic. Se poate aplica pentru tratarea cancerului primar (carcinom hepatocelular, colangiocarcinom) care provine din ficat sau la tratarea determinarilor secundar (metastaze) care se raspandesc dintr-o alta zona cum ar fi colonul, sanii, tumorile neuroendocrine, ficat, etc. Este o metoda de tratament de prima linie in cazul cancerului hepatic primar, cum ar fi CHC, care nu poate sa fie operat. De obicei, se executa in cazurile de metastaza care nu raspund la chimioterapia sistemica sau care raspund limitat la aceasta, sau chiar impreuna cu chimioterapia sistemica. In plus, acesta poate fi folosit in tratamentul pre-operator sau inaintea unui transplant.

Care sunt avantajele chemoembolizarii?

Chemoembolizarea este un tratament locoregional, ce actioneaza direct asupra tesutului canceros. Prin urmare, tratamentul este foarte eficient pentru aproape toate tipurile de cancer hepatic si nu are un efect sistemic, ca in cazul chimioterapiei.

Ce pacienti pot apela la chemoembolizare?  

Dupa evaluarea datelor, cum ar fi imagistica de cancer hepatic (CT, IRM, PET-CT, etc.), analizele de laborator si starea pacientului, se poate concluziona daca tratamentul prin chemoembolizareva este folositor. In cazul pacientilor care sunt imobilizati la pat si care au o speranta de viata mica, sufera de insuficienta hepatica semnificativa sau au un ficat afectat de cancer in proportie mai mare de 70%, chemoembolizarea ar putea sa nu fie un tratament adecvat.

Cine decide utilizarea chemoembolizarii si ce medici o executa?  

Aceasta decizie este luata in urma unei evaluari realizate de specialisti oncologi. Tratamentul prin chemoembolizare este executat de un radiolog specializat in acest domeniu.

Pregatirea pentru chemoembolizare

In primul rand, pacientul trebuie sa stie ca va fi supus unei consultatii de catre radiologul de interventie, cel care, ulterior, va executa procedura. Inainte de tratament poate fi stopata administrarea anumitor medicamente, cum ar fi anticoagulantele. Pacientul nu se va hrani cu cel putin 6-8 ore inainte de procedura. Femeile ar trebui sa isi informeze intotdeauna medicul daca sunt insarcinate.

Cat dureaza chemoembolizarea?

Procedura in sine dureaza una-doua ore. Cu toate acestea, pacientul va ramane in spital o noapte, pentru a i se administra antibiotice preventive si pentru tratarea durerii si greturilor care pot aparea.

Starea pacientului dupa chemoembolizare

Procedura se executa cu anestezie locala sau generala, in functie de starea pacientului, de tipul de tumoare hepatica si de agentul de incarcare. Acesta va fi asezat pe spate, pe masa de angiografie si i se va cere sa nu se miste pana la sfarsitul procedurii. Gestionarea durerii face parte din tratamentul din timpul procedurii. De obicei, pacientul se va putea intoarce la activitatiile sale normale in termen de una-doua zile dupa efectuarea procedurii. Problemele cum ar fi oboseala, anorexia si greata ar putea sa apara in primele doua saptamani, dar nu vor exista efecte secundare sistemice in aceeasi masura ca in cazul chimioterapiei sistemice.

Chimioterapia si chemoembolizarea se pot administra in acelasi timp? 

Uneori este nevoie de o pauza de cateva saptamani de la chimioterapie. Exista si terapii de chemoembolizare care se administreaza in paralel cu chimioterapia.

Se poate realiza o interventie chirurgicala dupa chemoembolizare?

Este posibil ca chemoembolizarea sa reduca cancerul hepatic pana in punctul in care poate sa fie tratat chirurgical.

Care este procesul ulterior chemoembolizarii?

La 4-6 saptamani dupa chemoembolizare au loc primele controale de screening prin PET-CT, IRM sau CT si se realizeaza analize de sange. Dupa prima vizita, se desfasoara examene clinice, de laborator si radiologice timp de 3-6 luni.

Care este rata de succes a chemoembolizarii?

Aproximativ 70% din pacientii care sufera de diverse tipuri de cancer hepatic raspund pozitiv la aceasta metodă de tratament. Chemoembolizarea este un tratament, nu un remediu. Cu toate acestea, multe studii stiintifice arata ca terapia prin chemoembolizare prelungeste durata de viata si imbunatateste calitatea vietii in randul pacientilor diagnosticati cu cancer hepatic. Rezultatul clinic final depinde de stadiul bolii si de starea generala a pacientului.

Ce riscuri prezinta chemoembolizarea?  

Exista riscuri asociate cu angiografia (sangerare in zona inghinala, cheaguri si infectii); abcese hepatice si insuficienta hepatica si alte tipuri de riscuri. Aceste riscuri sunt neobisnuite (<5-10%) si ar putea fi intalnite mai rar, mai ales in cazul efectuarii procedurii de catre un radiolog de interventie cu experienta.

Chemoembolizarea se poate repeta?    

Da, se poate repeta daca este necesar. Aceasta se executa de doua ori in cazul cancerului colorectal si al cancerului care implica ambii lobi hepatici. Daca pacientul sufera de CHC, carcinom hepatocelular, se poate executa chiar de 3-4 ori.

In spitalele din Turcia, chemoembolizarea este o practica raspandita in tratarea cancerului hepatic. Daca ai fost depistat cu aceasta afectiune severa sau cunosti persoane aflate in aceasta situatie, contacteaza-ne telefonic la 0740151515 sau 0722358855 si impreuna vom cauta solutii salvatoare pentru tine. Nu uita: cancerul poate sa fie invins!

V-ar putea plăcea și